Ansvar för vårt handlande

26 februari 2016 « Tillbaka

När ska vi börja ta ansvar för vårt handlande
Imorse när jag var ut med Elvis så mötte jag en annan som också var ute med sin hund. Hunden var bara några månader gammal så han var väldigt nyfiken på världen och Elvis förstås. Så valpen närmade sig försiktigt Elvis. Under tiden fick jag bra kontakt med ägaren. Först blev det en hel del prat kring hundar och hur hundar har det. Sedan fick jag veta att han visst var här på besök i Gävle tillfälligt. Han berättade att han hade bott här tidigare och tyckte att det var så trevligt här, men att han nu bodde med sin familj i Malmö. Han (han och hans familj kommer ifrån Bosnia och Herzegovina) tyckte att det var trevligare här i Gävle än det är i Malmö. Då undrade jag varför?

Han berättade att det har blivit mycket oroligare att bo där sedan flyktingarna från Syrien har kommit dit. Att se ensamkommande flyktingbarn överallt… Han tycker det är obehagligt när han ser klungvis med utländska människor på stan och runt där han bor. När hans dotter vill åka skridskor så kan det dyka upp flertal killar (flyktingar) och titta med den där blicken som man inte vill att de ska göra på ens dotter. Han fortsätter och säger att han förstår hur det är att fly kriget eftersom han själv har gjort det, men det finns sina gränser för vad man klarar av. Varför har vi varit så handlingsförlamade och bara sett på när eländet har funnits i Syrien säger han. Hela världen kunde ha agerat mycket tidigare så hade vi sluppit eländet här i Sverige. Är det meningen att vi som bor här i Sverige ska känna oss otrygga? Det enda som håller honom kvar är att han har arbete i Malmö, barnen går i skolan där o.s.v.

Våra vägar skildes sedan åt, men jag blev väldigt tagen av samtalet. Det kändes som han ville lätta sitt hjärta och bara få vara den han är. Vad ska man göra i sådan här situation? Stanna upp, lyssna på din medmänniska och ge utrymme när det behövs. /Ann-Helen

#inblickiniminvardag #hundpromenad #sjukskriven #samhället #Sverige

Länkar