Månadens kulturbilder och dikter koras dessa datum:
Maj 2017 utses 29 maj. Sista anmälan: 25/5
Juni 2017 utses 19 juni, sista anmälan 16/6
Juli 2017 utses 7 augusti, sista anmälan 1/8

Augusti, september, oktober och november utses 4/12 2017.
Sista anmälan: 1/12 (alla fyra månaderna utses i december p.g.a. sjukdom)

December och januari utses 15 januari 2018.
Sista anmälan: 8/1

Månadens kulturbild sid. 5

Se även Månadens kulturbilder på sida 1, 2  3  4 och 6.

Varje månad har vi en fototävling på Svenska Kulturnyheter. Vinnaren koras sedan på vår hemsida och via våra sociala medier, d.v.s. Instagram, Twitter och Facebook. Och även via nyhetsbrevet. Här hittar du bilder från Sverige, från olika kulturevenemang som finns i Sverige t.ex. Svenska Mässan, Bokmässan, utställningar, museum, bilder från naturen i Sverige, mat- och nöjeskultur och sportevenemangsbilder.

Oktober 2017 (utses 4 dec)

September 2017 (utses 4 dec)

Augusti 2017 (utses 4 dec)

Juli 2017

Månadens kulturbild har @lotulinnea på Instagram tagit. Grattis! :)

Månadens kulturbild tillhör Eva Lenander @lotuslinnea på Instagram. Grattis! :D 
Denna fina bild på Högakustenbron som finns mellan Härnösand och Ullånger tog Eva förra året 2016. Bron började byggas 1993 och invigdes 1997. Bron är 1800 m lång, 17,8 m bred och 180 m högt över vattnet. Bron är en av Sveriges högsta byggnadsverk. Norr om bron hittar du Hotell Höga Kusten som verkar vara väldigt populärt att bo på om du ska uppleva närområdet. Husdjur är också välkomna till hotellet. :) Här kan du läsa mer om området Höga Kusten och om den storslagna naturen.

Juni 2017

Månadens kulturbild har Rose-Marie Karning @68_rose tagit nu på Sveriges Nationaldag, den 6 juni 2017. Grattis! :)

Månadens kulturbild tillhör Rose-Marie Karning @68_rose på Instagram. Grattis! :D 
Denna fina bild tog Rose-Marie på Sveriges nationaldag den 6 juni 2017. Svenska flaggan hissas alltid upp i topp denna dag för att fira vårt öppna och fria land Sverige. Jag tror att många kände extra varmt för Sverige denna dag, att vi får leva i en sådant fredfullt land när vi ser så mycket elände som sker i andra länder. Tyvärr fick vi uppleva en del av den sorgen och smärtan 2 månader innan, när terrorismen slog till i Stockholm. Men vi får inte ge upp. Tillsammans är vi starka!
Här hittar du länkar till om Sveriges nationaldag, hur vi började att fira nationaldagen och hur vi firar idag:
Nordiska museet 
Nationaldagen.se   nationaldagens historia
Sveriges Kungahus  Nationaldagsfirande

Sveriges nationaldag på Skansen
Nationaldagen 2017 Sveriges Television

Maj 2017

Grattis säger vi till Gull-marie @gullans_galleri_ som har tagit den här fina sommarbilden i Eskilstuna!

Månadens kulturbild tillhör Gull-marie @gullans_galleri_ på Instagram. Grattis! :D 
Här kommer det en sommarbild från Eskilstuna på typiska sommarblommor som finns lite överallt i Sverige. Dessa blommor binds ofta på midsommarstången och midsommarkransen på Midsommarafton. Vissa lägger även de under kudden på midsommaraftonsnatten för att kunna drömma om den blivande "prinsen" en mannen i sitt liv. Oftast är det väl vi (unga) kvinnor som brukar eller brukade göra så. På bilden ser du Prästkrage och Blåklocka. Prästkragen är Skånes lanskapsblomma och Blåklockan är Dalarnas landskapsblomma. Läs om mer om hur vi firar Midsommar i Sverige

April 2017

En tidig vårdag på Skeppsholmen. Det är Thomas Eriksson som har tagit den här fina bilden. Se fler Stockholmsbilder på hans Instagram @thomas_pasaga

Månadens kulturbild tillhör Thomas Eriksson @thomas_pasaga på Instagram. Grattis! :D 
Thomas tar mycket fina bilder och typiskt vardagsbilder från vår vackra huvudstad Stockholm där många arbetar och lever sina liv. Där bor Kungafamiljen, där arbetar våra politiker som styr Sverige, Stockholm är Sveriges mittpunkt för kulturen och ekonomin.
En extra tanke går också förstås när Stockholm drabbades av terrorism, en otänkbar tanke som blev sann början av april 2017. Många som bor i Stockholm har visat stor gemenskap av kärlek och omtanke när det här hemska hände. På sociala medier har människorna i Sverige öppet skrivit "Tillsammans är vi starka". Många har taggat #stockholmimitthjärta på Instagram. Så, när Stockholm blev drabbad, så blev hela Sverige drabbad. 
Här kommer en allsångslåt som sjungs alltid på Allsång på Skansen "Stockholm i mitt hjärta" som Lasse Berghagen har sjungit många gånger på Skansen när han ledde programmet.

Flera artister och besökare från när och fjärran har besökt Skansen i Stockholm.

Mars 2017

Grattis säger vi till Georg Grundsten (@georggrundsten på Instagram) som har tagit den här vackra vårbilden från Krapperup :)

Månadens kulturbild tillhör Georg Grundsten @georggrundsten på Instagram. Grattis! :D 
Georg Grundsten är Slottsträdgårdsmästare på Krapperups slottspark. Den här vackra vårbilden på klosterliljorna eller snöklockorna som det också heter, tog han vid Krapperupsslott. Så här fint beskriver han bilden som han tog nu början av mars 2017. "Lärkans sång och blomsterfång. Visst är våren på gång "   Läs mer om Georg när han arbetade som slottsträdgårdsmästare på Hovdala slott

Februari 2017

Grattis Per Johansson! :) Din bild har blivit utsedd till Månadens kulturbild. @perjfoto Månadens kulturbild feb 2017

Månadens kulturbild tillhör Per Johansson @perjfoto på Instagram. Grattis! :D
Per Johansson besökte det fina biblioteket som finns i Jönköping, d.v.s. Jönköpings bibliotek slutet av förra året. Kan det bli mysigare än så här när man vill läsa en bok när det är kallt och rått ute. Se alla aktiviteter på Jönköpings bibliotek på Facebook :)

Januari 2017

Den här fina vinterbilden från Edsken har @lenal63 tagit. Grattis @lenal63 :) Din bild har utsetts till Månadens kulturbild!

Månadens kulturbild tillhör @lenal63 på Instagram. Grattis! :D
En fantastisk vinterbild som togs nu i januari 2017 i Edsken där det var full fart på aktiviteterna! Skridskoåkning, korvgrillning, sparkåkning, promenader på isen m.m. beskriver @lenal63 om den här vinterdagen.
Här kan du läsa mer om Edsken som ligger i Gästrikland

Viktig information

Kopiering av publicerade dikter är absolut förbjuden. Poeterna till dikterna äger rättigheterna, så vill du använda någons dikt, fråga den som äger dikten. Detsamma gäller fotografernas fotografier.

Nyheter!

Årets vårbilder 2017

Tack för alla fina bilder som har anmälts till tävlingen! :) Intresset för fototävlingen har varit stort även det här året. Årets vårbilder ser du här nedanför. Ha en trevlig sommar!
Ann-Helen Ranén på
Svenska Kulturnyheter