Här hittar du inskickade recept

Här hittar du recept på husmanskost, hemlagat, bakverk och nyttiga maträtter. Dela dina recept du också genom att tagga #minamatrecept på Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter m.m. eller skicka in dem till mig.

Klicka på bilderna så får du mer informtation! :)

Gluten- och mjölkfri paj med trattkantareller

Gluten- och mjölkfri paj med trattkantareller,
4 port.

Mattips från Annika Wigö från Gävle 
 
Pajdeg
100 g margarin eller smör (använder du smör blir pajen inte helt mjölkfri)
2,5 dl bovetemjöl
0,5 dl sesamfrön
3 msk kallt vatten
 
Hacka ihop smör, mjöl och sesamfrön till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund form, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Förgrädda sedan degen i 10 minuter i 200 grader.
 
Fyllning
0,5-1 dl torkade trattkantareller
250 g broccoli
1 dl grovhackade valnötskärnor
3-4 ägg
3-4 dl havregrädde
salt och svartpeppar
 
Blötlägg svampen i ca 30 minuter. Hacka den om bitarna är stora. Koka broccolin i lättsaltat vatten, och spola den sedan med kallt vatten. Skär broccolin i bitar. Lägg ut den i det förgräddade pajskalet och fördela svamp och valnötter över. Vispa ihop äggen med havregrädden och krydda med salt och svartpeppar. Häll detta i pajskalet och grädda pajen i 200 grader i 30-40 minuter.
 

Ulla-Britt Dahlbergs Viktväktarrecept-tips!

Ulla-Britts färgglada fiskrätt, 4 port. (Viktväktarna)

Mattips från Ulla-Britt Dahlberg från Gävle (fiskgratäng)

600 gram färsk torskfile (helbit)
ca 1 tsk salt (salta fisken först med 1/2 tsk salt och ställ in den i kylskåpet i 1 timme och häll bort överflödig vätska från fisken, salta igen 1/2 tsk salt innan du ställer in fisken i ugnen.)
2-3 krm malen svartpeppar
2 dl créme fraiche
1 msk Bong hummerfond (är du allergisk mot skaldjur, ta fiskfond istället)
1-2 vitlöksklyftor (pressad)
1 påse saffran
1 dl riven ost
Pressa lite citronsaft och klipp lite dill ovanpå gratängen innan du ställer in den i ugnen! :)

Sätt på ugnen på 225 grader.
Salta och peppra fisken och lägg fisken i en smord ugnsform.
Blanda créme fraiche, hummerfond, saffran och vitlöken och bred över fisken. Toppa det sedan med riven ost. Pressa även citronsaft över fisken i såsen.
Ställ gratängen i mitten av ugnen i 15-20 min.
Ät ihop med potatis, valfri sallad eller kokt broccoli.

Ulla-Britt Dahlbergs Viktväktarrecept-tips!

Viktväktarnas rotsaksgratäng och lax, 4 port.

Ulla-Britt Dahlberg från Gävle rekommenderar den här nyttiga Viktväktarrätten, rotsaksgratäng och lax i ugnen.

Ta fram en ugnsform och ha i:
300 gram skivade morötter (kan bytas ut till mandelpotatis)
100 gram skivad rotselleri
100 gram skivad palsternacka
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven ost (17% fett)
strö lite salt och peppar över gratängen
2 dl matlagningsgrädde (4% fett)
skivad svamp (och eventuellt Sambal oelek för den som gillar stark mat)
Blanda alla ingredienser och ställ strax under mitten av ugnen i 40 min i 200 grader

Denna viktväktarrätt har totalt 16 smartpoints.

Till den här rotsaksgratängen kan du sedan göra lax i ugnen.
Köp färsk lax i hel bit, ca 5,5 hekto
Lagg laxhalvan i en gratängsform.
Krydda fisken med fiskkrydda, d.v.s. Citronpeppar och torkad dragon, ca 1,5 -2 tsk. Ha sedan citronskivor över hela fisken. Ställ laxen strax under mitten av ugnen i ca 25-30 min i 200 grader.
 

Här hittar du @minamatrecept
Se alla recepten här #minamatrecept och här!

 

16

13