Här hittar du inskickade recept

Här hittar du recept på husmanskost, hemlagat, bakverk och nyttiga maträtter. Dela dina recept du också genom att tagga #minamatrecept på Instagram, Facebook, Pinterest, Twitter m.m. eller skicka in dem till mig.

Klicka på bilderna så får du mer informtation! :)

Gluten- och mjölkfri paj med trattkantareller

Gluten- och mjölkfri paj med trattkantareller,
4 port.

Mattips från Annika Wigö från Gävle 
 
Pajdeg
100 g margarin eller smör (använder du smör blir pajen inte helt mjölkfri)
2,5 dl bovetemjöl
0,5 dl sesamfrön
3 msk kallt vatten
 
Hacka ihop smör, mjöl och sesamfrön till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en rund form, ca 24 cm i diameter. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme. Förgrädda sedan degen i 10 minuter i 200 grader.
 
Fyllning
0,5-1 dl torkade trattkantareller
250 g broccoli
1 dl grovhackade valnötskärnor
3-4 ägg
3-4 dl havregrädde
salt och svartpeppar
 
Blötlägg svampen i ca 30 minuter. Hacka den om bitarna är stora. Koka broccolin i lättsaltat vatten, och spola den sedan med kallt vatten. Skär broccolin i bitar. Lägg ut den i det förgräddade pajskalet och fördela svamp och valnötter över. Vispa ihop äggen med havregrädden och krydda med salt och svartpeppar. Häll detta i pajskalet och grädda pajen i 200 grader i 30-40 minuter.
 

Ulla-Britt Dahlbergs Viktväktarrecept-tips!

Ulla-Britts färgglada fiskrätt, 4 port. (Viktväktarna)

Mattips från Ulla-Britt Dahlberg från Gävle (fiskgratäng)

600 gram färsk torskfile (helbit)
ca 1 tsk salt (salta fisken först med 1/2 tsk salt och ställ in den i kylskåpet i 1 timme och häll bort överflödig vätska från fisken, salta igen 1/2 tsk salt innan du ställer in fisken i ugnen.)
2-3 krm malen svartpeppar
2 dl créme fraiche
1 msk Bong hummerfond (är du allergisk mot skaldjur, ta fiskfond istället)
1-2 vitlöksklyftor (pressad)
1 påse saffran
1 dl riven ost
Pressa lite citronsaft och klipp lite dill ovanpå gratängen innan du ställer in den i ugnen! :)

Sätt på ugnen på 225 grader.
Salta och peppra fisken och lägg fisken i en smord ugnsform.
Blanda créme fraiche, hummerfond, saffran och vitlöken och bred över fisken. Toppa det sedan med riven ost. Pressa även citronsaft över fisken i såsen.
Ställ gratängen i mitten av ugnen i 15-20 min.
Ät ihop med potatis, valfri sallad eller kokt broccoli.

Ulla-Britt Dahlbergs Viktväktarrecept-tips!

Viktväktarnas rotsaksgratäng och lax, 4 port.

Ulla-Britt Dahlberg från Gävle rekommenderar den här nyttiga Viktväktarrätten, rotsaksgratäng och lax i ugnen.

Ta fram en ugnsform och ha i:
300 gram skivade morötter (kan bytas ut till mandelpotatis)
100 gram skivad rotselleri
100 gram skivad palsternacka
2-3 pressade vitlöksklyftor
2 dl riven ost (17% fett)
strö lite salt och peppar över gratängen
2 dl matlagningsgrädde (4% fett)
skivad svamp (och eventuellt Sambal oelek för den som gillar stark mat)
Blanda alla ingredienser och ställ strax under mitten av ugnen i 40 min i 200 grader

Denna viktväktarrätt har totalt 16 smartpoints.

Till den här rotsaksgratängen kan du sedan göra lax i ugnen.
Köp färsk lax i hel bit, ca 5,5 hekto
Lagg laxhalvan i en gratängsform.
Krydda fisken med fiskkrydda, d.v.s. Citronpeppar och torkad dragon, ca 1,5 -2 tsk. Ha sedan citronskivor över hela fisken. Ställ laxen strax under mitten av ugnen i ca 25-30 min i 200 grader.
 

Här hittar du @minamatrecept
Se alla recepten här #minamatrecept och här!

 

16

13











Dagens datum: 4/12. 2017

Hej kära vänner!
Jag vill meddela er att nyhetsbrevet på Svenska Kulturnyheter kommer igång senare än beräknat, tidigast sommaren 2018 eftersom jag ff. inte mår riktigt bra efter bilolyckan.. Jag har också fått andra hälsobekymmer, så därför måste jag ta det lite lugnt ett tag framöver.
Foto- och dikttävlingen "Månadens kulturbild & dikt" kommer att utses varje år istället för varje månad. Veckans specialdikter (längre dikter) kom inte igång nu i höst som jag hade trott från början. Jag meddelar er när det blir aktuellt igen.



Svenska Kulturnyheter har fått fotografer till evenemanget Väderbilder från Sverige
7 augusti 2016 startade Susanne Vivenius och Agneta Hellman "Väderbilder från Sverige" på vår Facebooksida. Agneta och Susanne tar väderbilder från Sverige varje dag som de sedan lägger in på vår facebooksida. Och det gör de varje söndag. Efter det har det kommit fler fotografer till oss.

Varmt välkomna kära vänner! :)

Här hittar du information om våra fotografer


Ann-Helen Ranén

ann-helen.ranen@svenskakulturnyheter.se