Ann-Helens matrecept

Här hittar du mina matrecept på hemlagad mat, husmanskost, nyttiga maträtter och bakverk.  (recepten fylls på allt eftersom)                          
missa inte mina matrecept på sid. 1 och 2

Vill du tipsa om dina egna matrecept?
Tagga ( #minamatrecept ) dina matrecept på Instagram, Twitter, Pinterest m.m.

Klicka på bilderna så får du mer informtation! :)

Svensk moussaka, 7-8 port.

Klicka på bilden så blir den större :)

Svensk moussaka, ca 7-8 port.
10 st ganska stora potatisar
5-6 normalstora morötter
2 stora lökar eller 3 mindre
2 burkar krossade tomater
6 msk tomatpuré
800 g köttfärs 
2-3 krm grovmalen svartpeppar och 2-3 krm malen svartpeppar
1-2 krm salt
2 tsk pastakrydda (innehåller mycket salt)
2 stora vitlöksklyftor och även 1,5 tsk vitlökspulver
1/2 tsk oregano
1 köttbuljong
3-5 dl riven ost
5 dl matlagningsgrädde

Sätt på ugnen på 225 grader
Skala potatisen och morötterna, skär potatisen i mindre bitar och skär morötterna i ca 2 cm tjocka. Förkoka de så att de blir halvfärdiga (ej för mjuk)
Häll potatisen och morötterna i en djup långpanna. Dela potatisen och morötterna om de är för hård.
Stek köttfärsen (krydda med peppar, salt, pastakrydda, oregano, vitlökspulver, vitlök) och löken, häll i krossade tomaterna, tomatpurén och buljongen och rör om. Låt det puttra på mellanvärme i ca 3-4 min.
Ha nu på det rivna osten över potatisen och morötterna.
Häll på köttfärsröran och rör om så att osten blandar sig. 
Till sist, häll över grädden och se till att grädden kommer in emellan potatisen, morötterna och köttfärsröran. Ta en sked gör några mellanrum i röran.
Ställ in långpannan i mitten av ugnen och låt den stå där i ca 30-40 min.

Moussakan kan du äta ihop med grönsallad. Jättegott! :)

Fläskfilégryta med pressad potatis och sallad, 4-6 port.

Klicka på bilderna Klicka på bilderna
800-900 g fläskfilé
3-4 morötter
1 stor lök
1 röd och 1 gul paprika
3 vitlöksklyftor
1 burk kr.tomater (Mutti)
6 msk tomatpuré
3 msk senap (sötstark)
3 dl syrad grädde (30% fett)
1 paket bacon
2-3 dl kantareller
1/2 köttbuljong
3 krm malen svartpeppar + ha även lite grovmalen svartpeppar
3 krm chilipulver
1 tsk pastakrydda
en aning salt (1 krm)
1-2 krm Piffy allkrydda
1 tsk vitlökspulver
2 msk vetemjöl
Ät ihop med pressad potatis och sallad

Tvätta kantarellerna och klipp baconet i små bitar.
Stek kantarellerna först i en gryta. (ta bort vätskan från kantarellerna) Lägg undan kantarellerna och stek sedan baconet.
OBS! Använd baconets fett och olivolja till att steka löken och köttet så blir det godare :)

Skala morötterna och dela de i småbitar, ca 1-2 cm tjocka. Skär paprikorna och löken i lite större bitar. Skär även fläskfilén i 1-2 tjocka skivor och krydda de med peppar, chilipulver, pastakrydda, salt, Piffy allkrydda och vitlökspulver. 
Stek de halvfärdigt. Stek även löken en aning innan du lägger de i grytan ihop med paprikan, morötterna och fläskfilén.
Ha i ett par msk vetemjöl. Blanda och häll i 1 dl vatten. Blanda igen. Häll i nu krossade tomaterna. Blanda igen. 
Ha i 1 dl vatten till och ha i grädden, senapen, tomatpurén, grovhackade vitlöken, kantarellerna, baconet och buljongen. Blanda väl.
Låt det koka ca 30-40 min. på medelvärme. Rör om då och då under koktiden.

Fläskfilé i ugnen, ca 4-5 port.

Fläskfile i ugnen och pressad potatis med sallad. Fläskfile i ugnen och pressad potatis med sallad.

Sätt på ugnen på 175 grader.
Skiva fläskfilen (ca 800-900 g) i ca 1,5 cm tjocka skivor och lägg skivorna i en ugnsform. Krydda filerna med grovhackad peppar 2-3 krm.
Ta nu 3-4 dl matlagningsgrädde, 3 msk soya, 1,5 dl lingonsylt och 2 st köttbuljongtärningar (smula buljongen)och blanda ihop de väl. Häll vätskan över skivade filerna och ställ sedan det i mitten av ugnen i 1,5 timme.
Passar ihop med pressad potatis, skivad gurka och sallad med fetaost :)

Isterbandslåda, ca 4-5 port.

Isterbandslåda Isterbandslåda

1 purjolök
ca 8 st potatisar (strimlade)
4 st insterband (urgröpta ur skinnet)
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar (ha inte för mycket salt, för insterbandet innehåller redan så mycket salt.

Sätt på ugnen på 250 grader.
Varva potatis, isterband, purjolök och avsluta med potatisen igen i en långpanna eller större ugnsform. Det går även att ta 2 mindre ugnsformar men använd lite mer grädde då i varje form. (2,5 dl i varje)
Häll över grädden och ställ formen i mitten av ugnen i ca 40 min.
Passar ihop med sallad och rödbetor :)

Här kommer 2 olika recept på köttbullar! :)
Här kommer 2 olika recept på köttbullar! :)

Köttbullar. 2 olika recept

Recept 1 (ca 60 köttbullar)

ca 800-850 g nötfärs
8 msk ströbröd
ca 2-2,5 msk potatismjöl
2 ägg
2,5 dl vatten
ca 3 tsk salt
1/2 tsk pastakrydda
ca 4 tsk malen svartpeppar
1 liten lök (finhackad gul lök)
9-10 msk chilisås

________________________________________________________________
Recept 2 (storsats på ca 2 kg köttfärs, ca 170 köttbullar)

ca 2 kg nötfärs
12 msk chilisås
2 dl ströbröd
4 dl vatten
4-5 tsk malen svartpeppar
4 tsk salt
4 ägg
4 mindre lökar (finhackad gul lök)
4 tsk potatismjöl

Gör så här med båda recepten
Sätt på ugnen på 225 grader.
Smörj 2 plåtar med rejält med smör.
Blanda torrvarorna först i en bunke, d.v.s. ströbröd, potatismjöl, salt, (pastakrydda i recept 1) och svartpeppar. Häll i vattnet och låt de stå i ca 10-15 min.
Finhacka löken. Häll i löken i bunken och blanda. Ha i chilisåsen och bland igen. Ta äggen i bunken blanda. Nu tar du köttfärsen i bunken och blanda det ordentligt med en gaffel så kryddorna kommer igenom allt.
Gör nu normalstora runda bollar av köttfärsblandningen (lite större än de brukar vara, för efter tillagning blir de lite mindre) och lägg råa köttbullarna på smorda plåten.
Grädda i 225 grader, i mitten av ugnen i ca 11-12 minuter i en stor ugnsplåt. Ta ut dem och vänd på köttbullarna. Ställ in de igen i ugnen i ca 11-12 minuter till. När köttbullarna är klar, ta bort köttbullarna på en gång från plåten annars fastnar de lätt.

Rödspätta- & torskgratäng med pressad potatis och broccoli, 4 port.

Rödspätta- & torskgratäng Rödspätta- & torskgratäng

Till gratängen
3 torskfilér, ca 400 gr (tinade)
5 rödspättafilér, (tinade)
2 stora finhackade lökar
2 normalstora morötter
Ca 3 dl matlagningsgrädde  
2-3 dl riven smakrikost (20-25% fett)
salt, malen svartpeppar och vitlökspulver efter smak och tycke. Jag har ganska så mycket malen svartpeppar och vitlök i maten.
Liten knippe färsk dill

Sätt på ugnen på 225 grader. 
Hacka löken och skär morötterna i tunna skivor.
Skär till torskfiléerna i lite mindre bitar och dela rödspättfiléerna på hälften.
Smörj ugnsformen (botten) med en liten skvätt olivolja.
Lägg nu torskfiléerna i botten. Krydda med lite salt, vitlökspulver och malen svartpeppar. Ha på alla morötterna och nästan all lök ovanpå torsken, ha nu på nästan all rivna osten, häll på nästan all grädde över. Ha lite svartpeppar, vitlökspulver och lite salt igen. Ha på resten av löken.
Till sist lägger du på rödspättan, resten av rivna osten över rödspättan och sista gräddskätten (ca 0,5 dl) över allt. Gillar du kryddor, så ska du krydda ännu en gång över allt som tidigare.
Ställ formen i mitten av ugnen i ca 40 min. När du har tagit ut gratängen så klipp lite dill och ha ovanpå gratängen.
Gratängen passar ihop med pressad potatis, broccoli och knäckebröd med ost :)

Stekt torsk med morot- och potatismos och broccoli, 4 port.

Stekt torsk med morot- och potatismos. Stekt torsk med morot- och potatismos.

Mosingredienser
10-12 mindre skalade potatisar som du delar på mitten. 
6-7 stycken normalstora skalade och hackade (ca 1/2 cm tjocka) morötter.
4 stora vitlöksklyftor (skala och skär de i mindre bitar).
50 gram smör eller margarin.
ca 2 dl lättmjölk.
4 äggulor
Salt och peppar.

4-6 torskfiler som är kryddade med salt och malen svartpeppar. Du steker i en stekpanna ca 3-4 min på varje sida. När torsken är klar, ha på lite citron och klipp lite dill över torsken.


Koka först morötterna i ca 15 min. Häll i potatisen och vitlöken och låt de koka så att de bli mjuka. Häll bort vattnet, salta och peppra (malen svartpeppar) efter smak och tycke.
Mosa till morötterna, potatisen och vitlöken. Ha i 50 gram smör, vispa runt lite hastigt så att smöret blir blandat. Ta fram en mixer och mixa sönder det ordentligt så att morötterna blir mosade. Häll i ca 2 dl lättmjölk. Mixa igen. Till sist, ha i 4 äggulor och rör om lite snabbt igen. När jag gör mos använder jag vispen och i det här fallet även mixern.

Moset passar jättebra ihop med stekt torsk som är kryddad med salt och malen svartpeppar. Avlsluta med att ha lite pressad citron och klippt dill över fisken. Koka även färsk broccoli till den här maten eller gör en vanlig grönsallad med tomat, gurka, paprika och rödlök.

Pastasallad, ca 4-5 port.

Pastasallad Pastasallad

Gör en enkel sommarsallad först.
Skär till lite isbergssallad, små och söta tomater (jag hade Romanticatomat), salladsslök efter smak och tycke (jag hade nästan en hel knippe), spenat och rädisor.

Koka pastan (jag kokade i 3 liters kastrull och den var nästan full med pasta). Häll bort vattnet när pastan är färdig.
Krydda champinjonerna med salt och malen svartpeppar (8 stora champinjoner som du skär i bitar). Sedan steker du dem. Ta bort överflödig vätska. Lägg undan champinjonerna från stekpannan. Klipp baconet (2 förpackningar) i mindre bitar och stek de. Nu häller du i pastan och champinjonerna tillsammans med baconet i stekpannan och steker i svag värme i ca 2-3 min. Rör om då och då. Blanda salladen ihop med pastaröran och lägg upp på tallriken och riv parmesanost över. Jag hade ICA:s Parmigiano Reggiano som är lagrad i 28 månader.

Passar ihop med vitt bröd med smör och ost och rosévin. :)

@minamatrecept hittar du på Instagram. För att komma dit, klicka på bilden! :)

Här hittar du @minamatrecept
Se alla recepten här #minamatrecept och här!

 

Kolla in Annika Wigös mattips genom att klicka på bilden :)