Ann-Helens matrecept

Här hittar du mina matrecept på hemlagad mat, husmanskost, nyttiga maträtter och bakverk. se mina matrecept på sid. 1 och sid. 3
(recepten fylls på allt eftersom)

Vill du tipsa om dina egna matrecept?
Tagga ( #minamatrecept ) dina matrecept på Instagram, Twitter, Pinterest m.m.

Klicka på bilderna så får du mer informtation! :)

Min köttfärssås med pasta, 4-6 port.

1 stor stekt finhackad lök
Stek 800 gr. köttfärs och krydda köttfärsen under tiden med Santa Marias spaghettikrydda eller pastakrydda ca 3/4-1 msk (ej stark krydda), ca 2 krm malen svartpeppar, ca 1 tsk oregano, 2-3 krm chilipulver, 2 stora vitlökar (pressad). Du kan även ha en liten dutt gurkmeja i, d.v.s. mindre än hälften av en krm. När du har stekt klart, ha i stekta löken igen och blanda ihop med 2,5 msk mjöl. Häll i en burk krossade tomater, gärna Mutti. Blanda igen och fyll på vatten tills det blir en sås.
Ha i en köttbuljong, 4 msk ketchup och blanda igen. Låt det småputtra i 15 min, mellanvarm värme. Rör om då och då.
Koka pasta och broccoli till.
När du har lagt upp maten på tallriken, så riv lite parmesanost över maten. Jag använder ICA:s val, Parmigiano Reggiano D.O.P. som är lagrad i minst 28 månader. Tips, du kan även ha champinjoner i köttfärssåsen, för det har jag också ibland.
Smaklig måltid! :)

Grönsakssoppa med stekt köttfärs och lök, 4,5 l

Häll i ca 2,5 liter vatten i en kastrull och ha i 2 köttbuljonger. Ha i skivade morötterna och låt de koka i 10 min. Ha sedan i småskurna vitkålen och koka igen i 10 min. Under tiden kan du steka löken och köttfärsen. Krydda köttfärsen med malen svartpeppar, pastakrydda, vitlökspulver och pressad vitlök. Jag anväder alltid Santa Marias kryddor.
Nu kan du hälla i stekta köttfärsen och löken och även purjolöken i kastrullen. Häll i 2 burkar krossade tomater ("Mutti" anväder jag för den är mer krossad än den vanliga)
Låt det nu koka på ganska hög värme i ca 20-25 min.
Krydda extra svartpeppar om du vill ha starkare soppa.
Ät gärna Pågens limpa "Rågalimpa" tillsammans med smör och ost ihop med soppan.
Smaklig måltid!  :)

Ann-Helens mustiga banankaka

250 g margarin (smält margarinet)
5 dl strösocker
5 ägg
3,5 dl filmjölk
7,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
4 normalstora mosade bananer (mixa)
 
Sätt på ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa formen med ströbröd.
Blanda rumsvarmt fett och socker poröst.
Tillsätt sedan ett ägg i sänder under omrörning.
Häll nu i filen och vispa.
Till sist tar du det blandade mjölet, bakpulvret och vaniljsockret och häller i smeten. När du har gjort det, häller du i mosade bananerna i smeten. Vispa igen.
 
Häll smeten i en riktigt stor form eller 2 normalstora formar.
Ställ formen i nedre delen av ugnen,  55 min. (känn med en provsticka så att den inte är kletig)
 
 

Broccoli- och tomatgratäng med stekt sparris,
4-5 port.

Klicka på bilderna så blir de större, då får du även mer information.

Gratängen är inte ännu klar ser jag. Den ska stå i ugnen totalt 50 min i 225 grader.

2 dl keso
180 g rökt strimlad skinka (Jag använde Pärsons)
200 g Tex Mex-mix, riven ost (Wernersson ostmästare)
¼ -dels hackad purjolök
1 hackad och stekt lök
6-7 söta små tomater (skär i småbitar)
2 broccolibuketter (skär i mindre bitar)
5 dl mjölk
5 ägg
2-3 krm malen svartpeppar
Ca 2-3 krm timjan
Ca 1-2 krm salt
Ca 1,5 tsk oregano
 
Sätt på ugnen på 225 grader
Koka broccolin i ca 5-6 min.
Stek löken. Lägg den kokta broccolin och stekta löken i en stor ugnsform. Blanda.
 
Krydda nu broccolin och löken med 1 krm svartpeppar, ½ tsk oregano och 1 krm salt . Ha nu på riven ost, ca 2 dl.
Lägg nu på den strimlade skinkan, sedan purjolöken och småskurna tomaterna och krydda lite svartpeppar igen, ca 1 krm.
Ha nu på resten av den rivna osten och ovanpå det, har du sedan 2 dl keso.
Vispa ihop äggen och mjölken. Krydda ägg- och mjölkblandningen med ca 1-2 krm malen svartpeppar, ½ tsk oregano, ¾ krm timjan och ½-1 krm salt.
Häll blandningen över maten, krydda lite extra med oregano och malen svartpeppar över allt och ställ sedan maten i nedre delen av ugnen.
Ta ut maten från ugnen efter 50 min.
 
Koka sparrisen i ca 2 min. Stek sedan sparrisen 1-2 min. Mina sparrisar var lite tynnre och mindra än vanligt.
(Använd fettet som du har stekt löken med i stekpannan till att steka sparrisen. Krydda sparrisen med ½ krm salt, ½ krm malen svartpeppar och ½ krm timjan.)
 
Broccoli- och tomatgratängen smakar bra ihop med stekta sparrisen och knäckebröd med smör på. Själv tog jag Leksands knäcke som är brungräddad. Jättegott! :) Bra husmanskost eller sommarmat som mättar.

Sommarsallad till grillat, 4 port.

Klicka på bilden så ser du hur salladen ser ut! :) Klicka på bilden så ser du hur salladen ser ut! :)

Använd färsk potatis eller ICA:s delikatesspotatis. Ta ca 20 småpotatisar och dela de. Lägg potatisen i en ungsform med olivolja i botten, salta potatisen med 2 krm salt och 2-3 krm peppar. Ha en aning olja över potatisen också.
Rosta potatisen i 250 grader överst i ugnen i ca 5 min. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och låt stå ytterligare 30 minuter i ugnen.
Under tiden gör du en enkel sallad som består av 20 körsbärstomater (skär i tu), 1 liten hackad röd lök och en halv knippe salladslök och ICA:s medelhavsmix 125 g.
Nu tar du potatisen och blandar ihop med salladen medans den är varm. Pressa i en vitlök och rör om försiktigt igen. Krydda salladen lite extra med svartpeppar om du gillar lite starkare mat.
Till den här sommarsalladen kan du äta grillad lax eller fläskytterfilé och grillad sparris.Tips på sås, tzatziki och bearnaisesås.

Ugnsrostade potatisar och morötter med stekt fläskytterfilé, 4 port.

Här kommer receptet på Ugnsrostad potatis och morötter med stekt fläskytterfilé. Ta fram en ugnsfast form och häll i olivolja så att botten täcks med olja. Tvätta färskpotatisen (ca 20 st. små potatisar) noga och skär den i två delar. Gör likadant med morötterna (5 st. mindre morötter). Ha även i 6-7 hela vitlöksklyftor. Krydda med malen svartpeppar, salt och vitlökskrydda och ställ i ugnen i 30 min. i 225 grader i mitten av ugnen.  Stek fläskytterfiléskivorna (ca 800 gram) som är kryddad med lite Piffy och några droppar chipotle på varje sida. Stek sparrisen i fettet som blir kvar i stekpannan i 5 min. Till det en kall sås som består av 3 dl creme fraiche, ca 6-7 ugnsrostade vitlöksklyftor och 4 soltorkade tomater. Ha i lite malen svartpeppar och salt. Mixa ihop. Gör en sallad till. Jag hade babyspenat, söta tomater, gurka och rödlök.

Rotsaksgratäng, stekt rödkål, lök och rödbetor & stekt panerad torsk och kokt broccoli, ca 4 port.

Skala alla rotfrukter, potatis och lök. Tärna morötterna (2x2 cm) och skiva rödbetorna (skiva de i 1 cm tjocka) och koka de i saltat vatten i ca 25 min.
Skiva potatisen och kålroten (2 cm tjocka) och koka potatis och kålroten i saltat i 25 min i en annan kastrull.

Stek grovhackade löken, rödkålen och rödbetorna så att de blir mjuka och fina. Krydda med svartpeppar och salt.

När rotfrukterna är kokta (ska ej vara för mjuk eftersom den ska in i ugnen) och löken, rödkålen och rödbetorna är stekt häller du hälften av allting i en ugnsform, Ha på 2 dl riven ost, svartpeppar, vitlökspulver och salt och häll på resten av alla rotfrukter, lök och potatis. Ha på ca 1,5 dl ost igen och häll på 2,5 dl grädde. Ha på lite peppar, salt och vitlökspulver igen.
Ställ in i ugnen i ca 45 min, mitten av ugnen i 225 grader.
Under tiden kan du koka broccoli och steka panerad torsk.
För att torsken ska vara lite mer hälsosammare, använd en enklare form av panering. Jag kryddar först torsken med lite salt och malen peppar.
Blandar lite störbröd och vetemjöl och ha det på fisken. Platta till så att den fastnar. Sedan är det bara att steka fisken på mellanvärme. Jag hade större bitar, så stek fisken 8-9 min. på varje sida.

Ingredienser:
4-5 normalstora morötter
1 stor rödbeta 
4 stora potatisar
1/4 dels bit kålrot
1 stor lök
en liten bit rödkål
riven ost, ca 2-4 dl i rotsaksgratängen.
2,5 dl grädde, mellan grädde. Jag använde Gefleortens Mellangrädde
fryst torsk, 4-6 bitar. (låt tina först)
1 färsk broccoli
till panering; blanda ca 1 dl vetemjöl och 1 dl ströbröd.

Kryddor
salt i vattnet
(2 tsk i varje kastrull),  i stekningen 1 krm och 2-3 krm salt i rotsaksgratängen. Krydda även torsken med 1/2 krm salt bara på ena sidan.

malen svartpeppar,  1-2 krm peppar till stekningen och 2-3 krm i rotsaksgratängen. Krydda torsken med 1/2 krm malen svartpeppar, bara på ena sidan.

vitlökspulver, ca 3-4 krm i rotsaksgratängen.

Klicka på bilderna här nedanför så får du mer information! :)

Hemlagad pizza med pizzakit från ICA, 4 port.

Hemlagad pizza med pizzakit från ICA :) Hemlagad pizza med pizzakit från ICA :)

Här kommer ett recept på hemlagad pizza :)

Ingredienser:
färska champinjoner, paprika, rödlök, rökt skinka, små tomater, soltorkade tomater, mozzarella, fetaost, pizzakrydda, malen svartpeppar, vitlökspulver, chilipulver, ruccola, riven ost, ICA:s pizzakit som innehåller en färdig deg med tomatsås.

Tillagning: Skiva färska champinjonerna, paprikan, röda löken och mozzarellan. Dela småtomaterna på hälften, ca 6-8 st. Tärna fetaosten. Ta fram ICA:s pizzakit som innehåller deg och tomatsås. Bred ut degen i en stor form (pappret ska ligga kvar under degen), ha på tomatsåsen över degen. Ha nu ca 5 dl riven ost över allt. Ha på lite pizzakrydda (2 krm) malen svartpeppar (2 krm), chilipulver (2-3 krm) och vitlökspulver (3 krm) över osten. Ha nu på rökta skinkan, paprikan, tomaterna, svampen och till sist fetaosten (en halv förpackning), mozzarellan (1 normalstor) och lite mer av kryddan. D.v.s. 1 krm malen svartpeppar, 1 krm vitlökspulver och 2 krm pizzakrydda.
Ställ pizzan i ugnen i 15 min. Skölj ruccolan som du sedan har på pizzan. Nu är det bara att servera. :)

Klicka på bilderna så blir de större och du får även mer information.

Här hittar du @minamatrecept
Se alla recepten här #minamatrecept och här!

 

Viktväktarnas rotsaksgratäng och lax, 4 port.

Ulla-Britt Dahlbergs Viktväktarrecept-tips! Klicka på bilden så får du hennes recept :)

Länkar











Dagens datum: 5/9. 2016

Hej kära vänner!

Jag vill meddela er att nyhetsbrevet på Svenska Kulturnyheter kommer igång senare än beräknat, närmare sommaren 2017 eftersom jag ff. inte mår riktigt bra efter bilolyckan.. Jag har också fått andra hälsobekymmer, så därför måste jag ta det lite lugnt ett tag framöver.
Foto- och dikttävlingen "
Månadens kulturbild & dikt" kommer dock att fortsätta som vanligt att utses varje månad. Veckans specialdikter (längre dikter) kommer inte igång nu i höst som jag hade trott från böjran. Troligen kommer det inte igång förrän nästa år.



Svenska Kulturnyheter har fått fotografer till evenemanget Väderbilder från Sverige
7 augusti 2016 startade Susanne Vivenius och Agneta Hellman
"Väderbilder från Sverige" på vår Facebooksida. Agneta och Susanne tar väderbilder från Sverige varje dag som de sedan lägger in på vår facebooksida. Och det gör de varje söndag. Efter det har det kommit fler fotografer till oss. Fotograferna som tar väderbilderna heter Susanne Vivenius, Agneta Hellman, Carina Marklund, Marie Rosell och Marika Olofsson.

Varmt välkomna kära vänner! :)


Här hittar du information om våra fotografer


Hösthälsningar
Ann-Helen Ranén

ann-helen.ranen@svenskakulturnyheter.se