Ann-Helens matrecept

Här hittar du mina matrecept på hemlagad mat, hus-manskost, nyttiga maträtter och bakverk.  (recepten fylls på allt eftersom)                          
missa inte mina matrecept på sid. 2 och sid. 3

Vill du tipsa om dina egna matrecept?
Tagga ( #minamatrecept ) dina matrecept på Instagram, Twitter, Pinterest m.m.

Klicka på bilderna så får du mer informtation! :)

Sallad med rostade kikärtor

I salladen
Ruccola, babyspenat, ICA:s Medelhavsmix, tomat, rödlök, gurka och fullkornspasta. Lägg på rostade kikärtorna och brieosten (ICA:s Brie Doble Cream) Kan ätas ihop med lufttorkad skinka och soltorkade tomater.

Rostade kikärtor 
Krydda dem färdigkokta och lättsaltade kikärtorna med chilipulver, paprikapulver, vitlökspulver och spiskummin.
Häll lite olivolja ovanpå. Ha de i ugnen i ca 15 min i mitten av ugnen i ca 225 grader. Jättegott! :D

Ann-Helens isterband & kasslerlåda (4 port.)

Koka 1 broccolikvist (dela den i små bitar) + ca 1-1,5 dl skruvpasta (fullkorn) i ca 7-8 min.
Häll bort vattnet och häll broccolin och pastan i en form.
Använd ca 5 cm kassler (strimla och stek alltihop med löken)
1 lök (finhackad)
 
Krydda kasslern och löken med dessa kryddor
1-2 krm svartpeppar (malen)
½ tesked vitlökspulver
ca 1 krm chilipulver
½-1 tsk oregano

Nu kan du fördela jämt stekta kasslern och löken över kokta broccolin och pastan. Ta nu 1-2 isterband, ta bort skinnet och smula sönder den över kasslern och löken. Ha riven ost (ca 1,5 dl) överallt. Ta gärna ICA:s  Riven Taco Ost.

Gör en äggstanning
Vispa ihop 5 dl mjölk och 5 ägg. Smaksätt äggstanningen med 1 krm oregano, ½-1 krm malen svartpeppar, ca ¼ dels krm timjan och 1 krm salt. Vispa igen och häll sedan äggstagningen över maten. Krydda lite extra med 1 krm malen svartpeppar över allt.

Ställ formen i ugnen i ca 45 min. i 225 grader i mitten av ugnen. Lägg ugns- och grillfolie ovanför formen sista 15 min. så att inte maten blir bränd.
Ät ihop med sallad, gärna babyspenat, ruccola, isbergssallad, tomat, gurka, paprika och rödlök.
Piffa upp salladen med rostade kikärter med vitlökspulver, paprikapulver, chilipulver och spiskummin. Krydda kikärtorna, häll lite olivolja ovanpå. Ha de i ugnen i ca 15 min. i mitten av ugnen i ca 225 grader. Använd gärna Fetaost eller Brieost till salladen.  
Smaklig måltid! :D / Ann-Helen Ranén

Sallad med fullkornspasta och taco-ost

Enkel lunch. Ruccola, babyspenat i botten, riven tacoost från ICA ovanpå, varm fullkornspasta så att osten smälter, lite riven ost igen ovanpå och tomater. Passar ypperligt till kyckling! :)

Färdigt att äta! :)

Sommarsallad med lax och bacon

Klipp baconet i bitar, stek sedan baconet ganska så knaperstekt.
Skär laxen i små kuber, 3 cm x 3 cm och krydda sedan med lite salt och svartpeppar.  Stek laxbitarna i ca 4 min, 2 min. på varje sida i det överblivna fettet från baconet.
Koka broccoli och skruvpasta. Jag använde Kungsörnens Fusilli fullkornspasta.
Mina ugnsrostade kikärtor med chilipulver, paprikapulver, vitlökspulver och spiskummin med olivolja över. Rostas i 15 min. i 225 grader mitten av ugnen. (receptet finns på min hemsida!)
Gör i ordning en sallad. Ta ICA:s Medelhavsmix, tomater, gurka, rödlök och paprika. Blanda ihop salladen och laxen, baconet, kokta broccolin och pastan. Ha på ugnsrostade kikärtorna och klipp lite dill över salladen.
Avslutningsvis, pressa lite citronsaft över salladen på talriken.
 
Använd en enkel dressingröra till salladen som t.ex. 2,5 dl créme fraiche (Lätt créme fraiche från Gefleortens Mejeri använde jag), ca ½ msk pressad citron, ca 2-3 msk hackad gräslök. Blanda ihop och ha i en liten ”dutt” av malen svartpeppar och blanda igen.
 
Smaklig måltid! :) #lunchmat

Lime & blåbärssmoothie med linfrön, 4 port.

1 ¼ banan eller en stor banan
2 dl frysta blåbär
1 hel lime (pressad)
8,5 dl vaniljyoghurt
3 tsk linfrön
 
Mixa skivade bananen, limesaften, blåbären, yoghurten och linfröna och servera sedan i glas. Den här smoothin är väldigt mättande och god och passar bra att dricka som ett mellanmål, frukost eller som en kall dryck på sommaren. :)
Klicka på bilderna så blir de större!

Nyttig smoothie, 2 port.

1,5 pressad apelsin (stora apelsiner eller 2 normalstora)
1 banan
1,5 dl frysta blåbär
1,5 eller en halv msk linfrön
1,5 dl vaniljyoghurt (2-3 % fett)

Mixa och servera i glas. :)

Citronsmoothies, 2 stora port.

1 stor skivad banan
4,5 dl vaniljyoghurt (0,5 % fett)
½ apelsin (vill du ha en surare variant, ta ingen apelsin utan ta lite is istället)
1 citron
3 tsk linfrön

Mixa ihop och servera! :D

Klicka på bilderna så blir de större! :)

Ann-Helens nyttiga rotsaksgratäng, 4-6 port.

11 normalstora potatisar
5 morötter
1 kålrot
Skiva dessa ovanstående i tunna skivor i en matberedare
Hacka två normalstora lökar ganska så smått
Blanda allt tillsammans med 2 dl riven ost (17 % fett)
 
Lägg hälften i en stor form eller 2 mindre formar, krydda med malen svartpeppar ca 1,5 krm, vitlökspulver 2 krm, ca 2 krm salt. Fyll på resten av blandningen (potatisen, morötterna, kålroten, löken och osten) och krydda likadant igen. Riv lite extra ost högst upp och häll sedan ca 3-3,5 dl matlagningsgrädde och 0,5 dl lättmjölk i större gratängsform.
Ställ gratängen i ugnen i ca 55 min. i mitten av ugnen, i 225 grader.
Ha ugn & grillfolie ovanpå formen sista 15-20 min. så att den inte blir bränd.

Stek kassler till gratängen, ca 5 hekto.
Skiva kasslern i tunna skivor och krydda med lite gurkmeja, ca 2-3 krm
Malen svartpeppar 2 krm
Ca ½ tsk vitlökspulver
Och ca 0,5 - 1 tsk oregano.
 
Koka även broccoli till
Avslutningsvis, klipp till lite persilja ovanför kasslern
Citronvatten med is i passar bra till maten :)

Gröna soppan, 1-2 port.

10 brysselkål (skala och skär de i 2 delar)
1 broccoli (skär de i små buketter)
Ev. 2 potatisar (mjöliga normalstora potatisar, skär de i några bitar)

Koka brysselkålen, broccolin och ev. potatisen i 6 min. i en kastrull med vatten. Häll i vatten så att grönsakerna täcks och en 1/2 köttbuljong. Ha i sedan det småskurna stekta vitkålen och bananscharlottenlöken och pressade vitlöksklyftan. (Stek i olivolja, bara lite lätt så att det får lite färg.)

När broccolin, brysselkålen och ev. potatisen känns mjuk, ta bort hälften av mängden i en annan behållare och mixa allt. Häll tillbaka mixade broccolin, brysselkålen, potatisarna, buljongvattnet, bananscharlottenlöken och vitlöken i kastrullen där andra hälften ligger. Häll i lite extra vatten, ca 2-4 dl.
Krydda nu soppan med malen svartpeppar, ca 2-3 krm efter smak och tycke. (Ev. en liten dutt av salt också)
Låt det koka 3-4 min. till så att smakerna kommer fram. Servera, klipp lite persilja över soppan och ät gärna soppan ihop med knäckebröd, smör och ost. Det här är en variant för dig som gärna vill äta nyttigt och kalorisnålt.

Smaklig måltid! :)

Ha ugn och grillfolie ovanpå sista 20 min. så att gratängen inte blir bränd.
Ha ugn och grillfolie ovanpå sista 20 min. så att gratängen inte blir bränd.

Broccoli- och bacongratäng för 4 port. (I ugnen i ca 40 min. i 225 grader, mitten av ugnen)

Riv lite ost i, ca ½ dl (ICA:s utvalda Parmesan, Parmigiano Raggiano D.O.P. lagrad i 28 dagar)
5 ägg
3 dl lättmjölk
2 broccoli (skär de i små buketter innan du kokar de)
10 brysselkål (skala och klyv de i två delar innan du kokar de)
½ krm timjan
1 krm oregano
1-2 krm malen svartpeppar (krydda extra ovanpå innan du ställer in gratängen)
2 förp. stekt bacon (klipp de i mindre bitar och stek ett litet tag, ca 2 min.)
1 stor lök (skär i mindre bitar och stek löken)
2-3 dl keso

Koka först brysselkålen och broccolin i ca 7 min. Häll bort vattnet och häll hälften av brysselkålen och broccolin i en ugnsform, riv lite parmesanost över, lägg på all stekta löken, hälften av stekta baconbitarna, hälften av keson och lägg på ett lager till likadant men avsluta med baconet högst upp.
Gör äggstanning av äggen och lättmjölken, d.v.s. vispa ihop och krydda med svartpeppar, timjan och oregano. Häll blandningen över maten i ugnsformen. Krydda lite extra med malen svartpeppar (ev. en gnutta salt också, kom ihåg att baconet innehåller mycket salt!) innan du ställer in maten i ugnen.
 
Ät tillsammans med kokt potatis och grönsallad :)

Följ oss på Instagram

Vi finns också på:
Facebook
Twitter
Pinterest

Den svenska bilen & mat-traditioner

Matkulturen i Sverige. Svenska Kulturnyheter besökte Matmässan i Gävle. Klicka på bilden!
Klicka på bilden så hittar du receptet! :)

Länkar











Dagens datum: 5/9. 2016

Hej kära vänner!

Jag vill meddela er att nyhetsbrevet på Svenska Kulturnyheter kommer igång senare än beräknat, närmare sommaren 2017 eftersom jag ff. inte mår riktigt bra efter bilolyckan.. Jag har också fått andra hälsobekymmer, så därför måste jag ta det lite lugnt ett tag framöver.
Foto- och dikttävlingen "
Månadens kulturbild & dikt" kommer dock att fortsätta som vanligt att utses varje månad. Veckans specialdikter (längre dikter) kommer inte igång nu i höst som jag hade trott från böjran. Troligen kommer det inte igång förrän nästa år.



Svenska Kulturnyheter har fått fotografer till evenemanget Väderbilder från Sverige
7 augusti 2016 startade Susanne Vivenius och Agneta Hellman
"Väderbilder från Sverige" på vår Facebooksida. Agneta och Susanne tar väderbilder från Sverige varje dag som de sedan lägger in på vår facebooksida. Och det gör de varje söndag. Efter det har det kommit fler fotografer till oss. Fotograferna som tar väderbilderna heter Susanne Vivenius, Agneta Hellman, Carina Marklund, Marie Rosell och Marika Olofsson.

Varmt välkomna kära vänner! :)


Här hittar du information om våra fotografer


Hösthälsningar
Ann-Helen Ranén

ann-helen.ranen@svenskakulturnyheter.se